HomeNieuwsHelderse Paco (10) wordt Nederlands kampioen stoepranden 2022

Helderse Paco (10) wordt Nederlands kampioen stoepranden 2022

Paco kampioen NK Stoepranden

Echt veel geoefend had de 10-jarige Paco de Miranda uit Den Helder niet. Want in de Visbuurt waar hij woont, staan de straten nu eenmaal vol met auto’s. En toch wist hij de nationale kampioenschappen stoepranden te winnen.

 

Paco de Miranda deed deze zomer mee met de voorronde stoepranden in Den Helder die werd georganiseerd door Team Sportservice en de handbalvereniging. In heel Nederland deden vijftienduizend kinderen in 108 plaatsen mee aan de voorrondes. Paco behaalde in Den Helder het gouden ticket waarmee hij kon deelnemen aan de Nationale Kampioenschappen in het Openluchtmuseum in Arnhem. In totaal deden er honderd kinderen mee, verdeeld over twee leeftijdscategorieën.

Koel blijven was zijn kracht

„Ik had van te voren nog gezegd dat hij er niet gelijk van uit moest gaan dat hij zou winnen”, zegt moeder Wendy Blaauw. „Er zouden toch heel goede deelnemers uit het hele land meedoen. We zouden er in ieder geval een mooie dag van maken. Maar hij kwam steeds verder: achtste finales, kwartfinales, halve finales en toen de finale. Hij had een paar keer een vangbal achter elkaar. Dat zijn dan gelijk twee punten per gevangen bal. Dan gaat het natuurlijk hard. En hij bleef heel koel, dat was ook zijn kracht.”

Vooral de tijd nemen

Dat was inderdaad een beetje zijn tactiek, zegt de bescheiden Paco als hij op een parkeerplaats in de buurt van zijn huis de kunst van het gooien laat zien. „Vooral de tijd nemen voordat je gooit”, zegt hij. Paco vertelt dat het in de finale best nog spannend werd toen het even gelijk kwam te staan. De andere finalist was van zijn leeftijd en de twee waren aan elkaar gewaagd.

Een wedstrijdje stoepranden bestaat tijdens het NK uit maximaal acht minuten of eindigt eerder wanneer een van de twee spelers vijftien punten heeft met een minimaal verschil van twee. De afstand tussen de twee stoepen is vier meter.

Aangereden tijdens een potje stoepranden

Wendy Blaauw was in haar jeugd zelf een fanatiek stoeprander. Tot het op haar negende goed mis ging. „Ik wilde een bal vangen, stoof de weg op en werd aangereden. Zowat alles aan mijn linkerkant was gebroken. Ik heb twee maanden in het ziekenhuis gelegen. Heel lang bleef het stoepranden een beladen sport voor mij en mijn ouders. Paco heeft er nu weer een positieve draai aan gegeven.”

Tijdens de voorrondes en het NK werd gespeeld met kunststof stoepranden die je overal kunt neerleggen. Paco heeft dankzij zijn winst op het NK naast een beker ook zo’n set gewonnen. Hij blijft nu zeker oefenen want hij wil volgend jaar zijn eer verdedigen. Dan zal hij uitkomen in de leeftijdscategorie van 11 tot en met 14 jaar.

 

Artikel: Helderse Courant, Marischka de Jager © Foto RedMouse