HomeNieuwsDoortrappen op bezoek bij Doet & Ontmoet-groepen over veilig fietsen

Doortrappen op bezoek bij Doet & Ontmoet-groepen over veilig fietsen

Ons projectteam Doortrappen gaat op bezoek bij de Doet & Ontmoet-groepen van Wonen Plus Welzijn. We gaan met de ouderen in gesprek over fietsveiligheid aan de hand van gesprekskaarten. Onder het genot van een kopje koffie komen vragen aan bod als: heb jij je fiets of e-bike onder controle?, ben je voldoende zichtbaar in het verkeer?, heb je wel eens moeite met in balans blijven tijdens het op- en afstappen en vind je omkijken tijdens het afslaan lastig?

 

De vragen zijn bedoeld om bewustwording te creëren over de plaats, rol en houding van ouderen in het verkeer. Maar ook om te achterhalen wat hen misschien weerhoudt om nog op de fiets te stappen.

Kleine aanpassingen kunnen al helpen

Doortrappen heeft als doel ouderen veilig te laten fietsen tot hun 100e. En misschien is de overstap naar de balans- of driewielfiets wel een optie. Ook een kleine aanpassing aan of op de fiets kan helpen. Denk daarbij aan het monteren van een spiegel om weer met een zeker gevoel het fietspad op te gaan.

Team Sportservice gaat vanaf begin september op bezoek bij de Doet & Ontmoet-groepen in Breezand, Slootdorp, Den Oever, Schagen en Callantsoog.

En dan: in de benen

Na de gesprekken wordt het tijd voor een beweegmomentje en staan de Fiets-fitoefeningen op het programma. We hebben daar toepasselijke muziek bij uitgezocht. Op nummers als Bicycle van Queen, Mijn achterband is wel wat zacht van Eddy Christiany en andere bekende nummers werken we aan balans, coördinatie, kracht en lenigheid. Oefenvormen die tevens een belangrijke bijdrage leveren aan het veilig en met plezier blijven fietsen.

Lees hier meer over Doortrappen in de Noordkop.