HomeNieuws6 positieve effecten door elke dag 30 minuten te fietsen 

6 positieve effecten door elke dag 30 minuten te fietsen 

Nederland fietsland: we zijn er goed in om op de fiets kleine en grote stukken af te leggen. Naar familie en vrienden, of een langere route. Je geniet van de omgeving en laat de wind je haren strelen. Maar weet je ook hoe goed het is om elke dag een rondje te fietsen? Als je deze 6 effecten leest, stap je vast nog vaker op de fiets. 

Meer uithoudingsvermogen en energie

Door elke dag lekker te trappen, train je je spieren, stimuleer je de bloedsomloop en verbeter je je uithoudingsvermogen. Daarmee houd je het fietsen ook langer vol.  Een bijkomend resultaat kan zijn dat je hierdoor de hele dag meer energie hebt.   

Vetverbranding 

Tijdens het fietsen verbrand je ook vet. Alleen komt je vetverbranding pas op gang na dertig minuten inspanning. In dat eerste halfuur verbrandt je lichaam vooral suikers in je bloedbaan, later gaat dat over naar het verbranden van je vetreserves.
Langer fietsen zorgt dus voor meer vetverbranding. Extra prettig is het dat fietsen niet extreem intensief is en je het daarom langer kunt volhouden. Maar: hoe intensiever jij fietst, hoe meer je verbrandt! 

Nog een voordeel van fietsen: je belast je knieën en heupen minder dan wanneer je bijvoorbeeld hardloopt. Je krijgt daarom ook minder last van pijnlijke gewrichten.  

Beter evenwicht 

Elke dag een rondje fietsen zorgt dat je evenwicht beter wordt. Op de fiets ben je namelijk steeds bezig om stabiel op je fiets te blijven zitten. Zo worden ook je armen, benen en bovenlichaam sterker.  

Goed voor je weerstand 

Door vaak op de fiets te stappen verhoog je je weerstand, zodat je beter gewapend bent tegen bacteriën en virussen.  

Goed voor je hart- en bloedvaten 

Tijdens het fietsen verhoogt je hartslag en wordt het bloed sneller door je aderen gepompt. Voedingsstoffen worden sneller aangevoerd in je lichaam, afvalstoffen juist sneller afgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 2,5 uur bewegen per week het risico op hart- en vaatziektes verlaagt. Elke dag een halfuurtje fietsen zorgt al voor de beweging die je hiervoor nodig hebt. 

Fietsen vermindert stress 

Tijdens het fietsen komen er endorfines vrij in je lichaam; hormonen die stress kunnen verlichten. Ze worden ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd. Dus als je je binnen zit te vervelen, of je hebt nergens zin in. Stap dan gewoon op je fiets en ga dat rondje rijden. De kans is groot dat je je snel weer een stuk beter voelt. 

Bron: Adidas, Libelle.be, reisroutes.nl