HomeBewegen op recept

Bewegen op recept

Klaar voor de start? Af!

Voor veel mensen met fysieke of mentale gezondheidsproblemen kan meer bewegen een oplossing zijn. Maar op eigen kracht meer gaan bewegen, vooral wanneer je dat al langere tijd niet hebt gedaan, is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom werken we binnen het project Bewegen op recept samen met huisartsen, fysiotherapeuten, het Breed Sociaal Loket (BSL) van Gemeente Lopik en lokale sportaanbieders. Gezamenlijk willen we voor de inwoners van gemeente Lopik het startpunt vormen voor een gezonde toekomst. Ben jij klaar voor de start?

Hoe het werkt

Wanneer jouw huisarts, fysiotherapeut of een medewerker van het BSL denkt dat het goed voor je is om meer te gaan bewegen verwijzen ze je door naar ons. Vervolgens kijk je samen met een buurtsportcoach welk beweegaanbod het beste bij jou past. Om een goede start te maken kun je vervolgens voor slechts 20 euro 3 maanden meedoen bij een van onderstaande beweegaanbieders. Let op! Het is dus niet mogelijk jezelf aan te melden voor Bewegen op recept. Je kunt alleen worden doorverwezen door een van bovenstaande medisch professionals.

Aanbod

Binnen Bewegen op recept werken we samen met specifieke beweegaanbieders. Dat doen we bewust. We vinden het namelijk belangrijk dat je, welke optie je ook kiest, altijd op je eigen niveau kunt instromen en het stap voor stap kunt opbouwen. Op die manier is de kans dat je in de toekomst in beweging blijft groter! We hebben het aanbod verdeeld over 6 hoofdcategorieën: fitness, wandelen en hardlopen, zwemmen, bewegen op muziek, sport & spel en leeftstijlprogramma’s. Hieronder vind je per categorie een overzicht van het aanbod.


FITNESS

1. LopikF!t – Groepsles & Fitness schema

Kies je voor LopikF!t dan doe je 1x per week mee aan de groepsles PRAMA, waarbij gebruik wordt gemaakt van een interactieve fitnessvloer. Daarnaast ga je 1x per week op een zelf te bepalen moment aan de slag op de fitnesstoestellen. Je krijgt hiervoor een op maat gemaakt trainingsprogramma van een fitnessinstructeur, afgestemd op je eigen doelen en mogelijkheden.

2. Meer Bewegen Voor Ouderen

Bij Meer Bewegen Voor Ouderen worden verschillende sport- en beweegvormen afgewisseld. De lessen worden gegeven door een fysiotherapeut en vinden plaats in groepsverband. Er is veel persoonlijke aandacht en alle oefeningen worden afgestemd op jouw niveau.


WANDELEN EN HARDLOPEN

1. Feelgoodwandelen met vitaliteitscoach Sonja Welling

Kom mee naar buiten en ontspan! Een feelgoodwandeling duurt een uur en onderweg doe je verschillende kracht- en mindfulnessoefeningen. Deze dragen bij aan je conditie en bewustwording. Je leert je lichaam beter begrijpen en leert hoe je beter kunt ontspannen. Hierdoor voel je je steeds vitaler, zowel geestelijk als lichamelijk.

2. Wandelgroep Natuurlijk Fit en Slank

Deze wandelgroep is gericht op beweging én voeding. In een kleine groep wandel je 1x per week ongeveer 50 minuten. Voorafgaand aan de wandeling ontvang je voedingsadvies dat je thuis in de praktijk kunt brengen. Je krijgt een informatiemapje mee naar huis met recepten en ideeën.

3. Powerwalking ExpresZie!

Wandelen met meer power, een hoger tempo, waardoor je hartslag stijgt en je conditie verbetert. De lessen worden begeleid door een bewegingscoach. Powerwalking is minder belastend voor de gewrichten dan hardlopen.

4. Runningtherapie ExpresZie!

Met behulp van een trainingsschema van 10 weken bouw je langzaamaan je conditie op tot je met zelfvertrouwen zelf kunt gaan hardlopen. Specifiek gericht op beginnende hardlopers.


ZWEMMEN

1. Banenzwemmen in zwembad Lobeke

In een kleine groep ga je banenzwemmen en word je uitgedaagd om je conditie op te bouwen door de lat iedere week iets hoger te leggen. Steeds wat langer zwemmen, of iedere keer een baan meer!


BEWEGEN OP MUZIEK

1. Line Dance

Bij ‘The white horse dancers’ krijg je in een groep van minimaal 6 personen les. De club staat bekend om de gezelligheid en warme sfeer. Je bent van harte welkom!

2. LadyZ Dance ExpresZie!

Gewoon lekker dansen in verschillende stijlen. Een les speciaal voor dames. De sfeer is open en gezellig. Dansen is leuk om te doen en goed voor lichaam en geest.


SPORT & SPEL

1. Beweeg mee(r)!

Beweeg Mee(r)! is een sport- en beweegclub van Team Sportservice Lopik. Onder begeleiding van een buurtsportcoach ga je op je eigen niveau aan de slag met verschillende activiteiten. Na afloop van de lessen is er tijd voor een kop koffie of thee. Meedoen is dus gezond én gezellig!

2. Badmintonvereniging de Bereshuttle Benschop

Een avond badmintonnen bij Bereshuttle Benschop bestaat uit potjes van 2 tegen 2, waarbij zowel de tegenstander als je teamgenoot steeds wijzigt. Om het spel onder de knie te krijgen, wisselen we onderling speltips en spelregels uit.

3. Badmintonvereniging De Zender Lopik

Bij badmintonvereniging De Zender word je warm onthaald en krijg je begeleiding bij het oefenen van verschillende trainingsvormen.

4. Pilates ExpresZie!

Tijdens de groepsles pilates werk je aan de verbetering van kracht, flexibiliteit en balans. Je ontwikkelt lange en sterke spieren en je versterkt je ‘innerlijke core’ om je wervelkolom te ondersteunen. Dit leidt tot een betere houding en helpt blessures te voorkomen.


LEEFSTIJLPROGRAMMA’S

1. ExpresZie! Vitaal

Binnen dit leefstijlprogramma van ExpresZie! ga je in een groep aan de slag met de onderwerpen gezonde voeding, ontspanning en beweging. Het doel: meer energie en een vitaal en ontspannen leven. Je krijgt meer inzicht in je voedingspatroon en krijgt handvatten aangereikt om je eetgedrag en – gewoontes te veranderen. Je leert bewuster in het leven te staan waardoor je meer ontspanning en rust ervaart en je gaat op zoek naar jouw ideale manier van sporten en bewegen.