Home » Verenigde Staten

Verenigde Staten

Weetje

De Verenigde Staten de meeste medailles heeft gewonnen van alle zomer- en winterspelen samen? De VS sleepte van 1896 tot 2018 maar liefst 1127 gouden, 905 zilveren en 795 bronzen medailles in de wacht!

Workout

De meeste gouden medailles won de Verenigde Staten met onderdelen binnen het atletiek. Organiseer thuis of op vakantie een 5-kamp met de volgende onderdelen:

 1. Sprint:

  Zorg voor een begin- en eindpunt. Ga allemaal naast elkaar staan en sprint tegelijkertijd naar het eindpunt. Wie is de snelste?

 2. Lange afstand loop:

  Zorg voor een begin- en eindpunt, maar deze keer een stuk verder uit elkaar (max 1 km). Bij een lange afstand mag je elkaar inhalen. Wie is als eerste bij de finish?

 3. Estafette:

  Zorg voor een begin- en eindpunt, mét tussenstops. Bij elke tussenstop staat een ander persoon, waaraan het estafettestokje (of een ander gekozen voorwerp) wordt overgegeven. Je kunt ook twee teams maken en een wedstrijdje doen!

 4. Verspringen:

  Zorg voor een afzetpunt en een zachte landing (bijvoorbeeld in het zand of gras). Zet bij elke landing een streepje of leg buiten het springveld een voorwerp op de juiste hoogte neer. Kun jij de volgende keer verder springen? Of spring jij verder dan jouw tegenstander?

 5. Hink-stap-sprong:

  Zorg voor een afzetpunt en een zachte landing (bijvoorbeeld in het zand of gras). Neem een aanloop en doe vervolgens de hink-stap-sprong. Wie komt het verste? Probeer met je volgende sprongen steeds verder te komen.

Gezond gerecht

Als je aan de Verenigde Staten denkt, dan denk je misschien aan veel en ongezond voedsel. Gelukkig zijn er gezondere varianten gemaakt van de typisch Noord-Amerikaanse gerechten. Bijvoorbeeld deze gezondere variant van ‘Mac and Cheese’ met bloemkool:

Ingrediënten (6 personen)

1 bloemkool, 2 uien, 2 tenen knoflook, 1 liter bouillon, 200 ml halfvolle melk, 300 gram geraspte mozzarella, 600 gr volkorenpasta, snuf paprikapoeder, olie om in te bakken en peper en zout.

Zo maak je dit heel gemakkelijk:

 1. Verwarm de oven op 220 graden. Maak de broccolli schoon, snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
 2. Verhit wat olie in de pan en fruit de ui en knoflook.
 3. Voeg daarna de bloemkool en paprikapoeder toe, bak nog even mee en voeg dan de bouillon toe. Laat dit koken tot de bloemkool gaar is.
 4. Kook ondertussen de bloemkool gaar.
 5. Is de bloemkool gaar? Pureer deze dan tot een glad mengsel. Voeg de melk en 100 gram van de kaas toe. Roer dit goed door tot een gladde saus.
 6. Breng op smaak met peper en zout en voeg dan de gekookte paste toe aan de saus.
 7. Goed doorroeren en doe het hele mengsel in een ovenschaal.
 8. Bestrooi het mengsel met de overige kaas en zet het ongeveer 10 minuutjes in de oven. Tot de kaas is gesmolten en een beetje bruin is geworden.

Variatietip: serveer de pasta met een frisse salade of voeg wat doperwten toe aan het recept.

Dat is nog eens gezond, Amerikaans smullen!

 

Fijne, sportieve vakantie!