HomeNieuwsVerenigingen bouwen aan een veilige sport- en beweegomgeving

Verenigingen bouwen aan een veilige sport- en beweegomgeving

Op 1 en 15 juli heeft Team Sportservice samen met het NOC*NSF een Vertrouwenscontactpersoon cursus georganiseerd. Onder leiding van Erika Hendriks, Expert Sociale Veiligheid van het NOC*NSF, hebben de deelnemers meer geleerd over hun rol en verantwoordelijkheid als vertrouwenscontactpersoon. Daarnaast hebben zij praktische tips, actiepunten en handvatten meegekregen waar zij mee aan de slag kunnen gaan. Het is nu aan hen om dit binnen de club of vereniging te implementeren. In totaal hebben 13 vrijwilligers van verschillende verenigingen, waaronder een aantal uit Krimpenerwaard, de cursus succesvol afgerond.

Ruben van Zeijl, clubondersteuner Krimpenerwaard: “Het is belangrijk dat elke vereniging een vertrouwenscontactpersoon heeft. Hij of zij helpt bij incidenten die gaan over grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie. In eerste instantie luistert de vertrouwenscontactpersoon en helpt dan de ander op weg met waar ze hun probleem of klacht kunnen neerleggen. Een onmisbare schakel dus voor de vereniging in het opvolgen, bespreekbaar maken én voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Met deze cursus werken wij aan een Sport- en Beweegomgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt.”

De organiserende partijen zijn voornemens om later dit jaar een terugkomavond voor de deelnemers te organiseren, zodat zij ervaringen met elkaar kunnen delen.