Home β€Ί Nieuws β€Ί Op bezoek bij Helma Gaveland

Op bezoek bij Helma Gaveland

π™’π™šπ™šπ™¨ π™¬π™šπ™‘π™ π™€π™’ π™žπ™£ π™™π™š π™†π™§π™žπ™’π™₯π™šπ™£π™šπ™§π™¬π™–π™–π™§π™™

We spraken met Helma Graveland, coΓΆrdinator bij Krimpenerwaard Intercultureel
Met de campagne β€˜Wees welkom in de Sport’ besteden wij aandacht aan de ruim 700.000 Nederlanders die zich nog niet welkom voelen in de sport. Gelukkig zijn er inspirerende initiatieven die hier verandering in brengen. Wij spraken met Helma Graveland, coΓΆrdinator bij Krimpenerwaard Intercultureel, waar ze ongeveer 100 vrijwilligers aanstuurt. Krimpenerwaard Intercultureel is een stichting die statushouders verwelkomen zodat zij zich thuis voelen in de Krimpenerwaard. We spraken Helma in het zwembad, terwijl statushouders les kregen tegen een gereduceerd tarief. We vroegen haar naar haar rol bij Krimpenerwaard Intercultureel en hoe ze ervoor zorgen dat mensen zich welkom voelen, ook in de sport.

𝙒𝙖𝙩 π™žπ™¨ π™Ÿπ™€π™ͺ𝙬 𝙧𝙀𝙑 π™—π™žπ™£π™£π™šπ™£ π™™π™š π™€π™§π™œπ™–π™£π™žπ™¨π™–π™©π™žπ™š?

β€œIk coΓΆrdineer alle activiteiten die door de vrijwilligers gedaan worden en initieer nieuwe activiteiten. Dit doe ik om de statushouders te helpen hun weg te vinden. Het is belangrijk dat ze actief worden in hun eigen woonplaats. Bijvoorbeeld door hun kinderen te laten sporten bij een vereniging en zelf ook aansluiting te zoeken bij activiteiten die er in hun woonplaats georganiseerd worden.”

π™•π™žπ™Ÿπ™£ π™šπ™§ 𝙀𝙀𝙠 π™–π™˜π™©π™žπ™«π™žπ™©π™šπ™žπ™©π™šπ™£ π™™π™žπ™š π™Ÿπ™ͺπ™‘π™‘π™žπ™š π™―π™šπ™‘π™› π™€π™§π™œπ™–π™£π™žπ™¨π™šπ™§π™šπ™£ π™žπ™£ π™™π™š π™ π™šπ™§π™£π™šπ™£ 𝙫𝙖𝙣 π™™π™š π™†π™§π™žπ™’π™₯π™šπ™£π™šπ™§π™¬π™–π™–π™§π™™?

β€œIn 6 kernen hebben wij ontmoetingsgroepen. Deze ontmoetingsgroepen worden georganiseerd in de wat grotere kernen. Wij zorgen dat de statushouders die in de kleinere dorpen erom heen wonen worden opgehaald en naar deze ontmoetingsgroepen gebracht worden. Tijdens de ontmoetingsgroepen behandelen wij diverse thema’s. Voor deze thema’s nodigen wij partners uit zoals huisartsen, lijfstijlcoaches, QuaWonen en Team Sportservice Krimpenerwaard. Gedurende het jaar hebben wij 300 momenten van ontmoetingen voor de statushouders.”

𝙒𝙖𝙩 π™™π™€π™šπ™£ π™Ÿπ™ͺπ™‘π™‘π™žπ™š 𝙀𝙒 π™žπ™šπ™™π™šπ™§π™šπ™šπ™£ π™―π™žπ™˜π™ π™¬π™šπ™‘π™ π™€π™’ π™©π™š π™‘π™–π™©π™šπ™£ π™«π™€π™šπ™‘π™šπ™£?

β€œAls mensen voor het eerst gehuisvest worden dan laten we iemand die dezelfde taal spreekt langsgaan om de mensen persoonlijk uit te nodigen om een ontmoetingsmoment bij te wonen.”

π™†π™€π™’π™šπ™£ π™―π™š 𝙙𝙖𝙣 𝙀𝙀𝙠 𝙣𝙖𝙖𝙧 π™™π™šπ™―π™š π™’π™€π™’π™šπ™£π™©π™šπ™£?

β€œJa, ze komen eigenlijk altijd naar het ontmoetingsmoment en ze blijven daarna terugkomen. Wij helpen bij zaken waar ze moeilijkheden bij ervaren. Dit opent gesprekken en zorgt ervoor dat ze zich fijn voelen in de groep.”

π™‘π™€π™šπ™‘π™šπ™£ π™―π™š π™―π™žπ™˜π™ 𝙀𝙀𝙠 π™–π™‘π™©π™žπ™Ÿπ™™ π™¬π™šπ™‘π™ π™€π™’?

β€œMeestal wel ja. Laatst zat iemand bij de groep die de Nederlandse taal nog niet sprak en dus niets kon verstaan. Toch zat ze er met een glimlach. Je zag gewoon dat ze op haar gemak was en zich veilig voelde in de groep. Dat is echt heel belangrijk. De enige vraag die zij had en ook kon stellen was: β€œMag ik volgende week weer komen?” Een betere reactie kunnen wij niet krijgen.
De activiteiten zijn laagdrempelig zodat iedereen heel open het gesprek in kan gaan. En de gesprekken op ontmoetingsgroepen worden altijd vertaald in twee talen zodat de meeste het goed kunnen volgen.”

𝙒𝙖𝙖𝙧𝙀𝙒 π™«π™žπ™£π™™π™šπ™£ π™Ÿπ™ͺπ™‘π™‘π™žπ™š π™™π™žπ™© π™—π™šπ™‘π™–π™£π™œπ™§π™žπ™Ÿπ™ ?

β€œOns doel is dat iedereen uiteindelijk iedereen mee kan doen, het liefst via betaald werk en daardoor volwaardig deel kan nemen aan de maatschappij. Maar als je de taal niet spreekt dan is het lastig om aan een baan te komen. Daarom helpen we via Taalstage’s en bieden wij taallessen aan. Statushouders willen graag meedoen in de maatschappij maar de maatschappij waar ze uitkomen is heel anders dan hier in Nederland. Ze willen wel werken maar ze hebben een ander beeld van werken. Krimpenerwaard Intercultureel bereid ze voor op wat in Nederland gebruikelijk is. Welke banen er zijn en wat je moet doen. Ook helpen wij ze bij het maken van een CV en bereiden we ze voor op hoe een sollicitatie in zijn werk gaat. Dit doen we gezamenlijk met de gemeente Krimpenerwaard.”

𝙒𝙖𝙖𝙧 𝙑𝙀π™₯π™šπ™£ π™Ÿπ™ͺπ™‘π™‘π™žπ™š 𝙨𝙀𝙒𝙨 π™£π™€π™œ π™©π™šπ™œπ™šπ™£ 𝙖𝙖𝙣?

β€œWe willen graag meer organiseren op het gebied van sporten voor onze doelgroep maar daar horen meer financiΓ«le middelen bij. Daarnaast is sporten is in het land van herkomst niet gebruikelijk. Het duurt dan even om bij de statushouders de drempel om te gaan sporten weg te nemen. Wij leren op school over gezond eten en sporten maar de statushouders hebben dat vaak niet gehad. Het voedsel is er vaak anders. Hier zit over het algemeen veel meer suiker in voeding dan in het land van herkomst. Hierdoor moet men wel meer gaan bewegen als ze in Nederland komen. En bij het ontwikkelen van programma’s lopen we er tegenaan dat veel projecten gericht zijn op de man. Dat is niet altijd handig wanneer de man wegvalt uit het gezin. Er wordt naar gekeken om ook de vrouw mee te nemen in sommige programma’s. Wat je zou verwachten is de taalbarriΓ¨re, maar deze is er niet omdat oudkomers de nieuwe statushouders op weg helpen. Zo ontstaat er een community die voor elkaar zorgt en elkaar op sleeptouw meeneemt.”

𝙒𝙖𝙩 π™‘π™šπ™«π™šπ™§π™© π™π™šπ™© π™Ÿπ™ͺπ™‘π™‘π™žπ™š 𝙀π™₯?

β€œHeel veel dankbaarheid, vrolijke mensen, hartverwarmende reacties. Soms draaien de zaken ook om, dan helpen de statushouders de vrijwilligers. Een mooi voorbeeld is van een vrijwilliger die taallessen gaf. Deze mevrouw werd hulpbehoevend. De statushouder die zoveel te danken had aan deze mevrouw heeft toen voor haar gezorgd en de boodschappen gedaan. Wij hopen in de toekomst dit werk te kunnen blijven doen.”
Wil jij ook helpen als vrijwilliger bij Krimpenerwaard Intercultureel en samen ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt in Nederland?
Neem contact op met h.graveland@kicnetwerk.nl
Wil je als statushouder meer sporten en/of bewegen? Neem een kijkje op Krimpenerwaardactief.nl of neem contact op met Helma voor de mogelijkheden.
Krimpenerwaard Intercultureel RTV Krimpenerwaard Gemeente Krimpenerwaard Het Kontakt – Krimpenerwaard
Doe de inclusiecheck πŸ‘‰ https://bit.ly/3qzbvCb