HomeNieuwsVeiliger fietsen tot je honderdste met het programma Doortrappen in Castricum

Veiliger fietsen tot je honderdste met het programma Doortrappen in Castricum

Veiliger fietsen tot je honderdste. Dat is het voornaamste doel van Doortrappen. Een programma voor ouderen waarin ze leren over, bewuster worden van en (nog meer) plezier beleven aan fietsen. De provincie Noord-Holland stelt een subsidie per gemeente ter beschikking. Vanuit de gemeente Castricum hebben we een aanvraag gedaan om met dit geld een programma op te zetten.

Het doel van Doortrappen is, veiliger fietsen tot je 100e. Het is een programma voor ouderen waarin ze leren over, bewust worden van én plezier beleven aan fietsen. Veel mensen en met name ouderen fietsen, zo ook in de gemeente Castricum. Het is gezond, houdt ze in beweging, sociaal actief en het vergroot bovendien de mobiliteit en zelfredzaamheid. En met Doortrappen is het de bedoeling dat ze dat ook nog tot in lengte van dagen kunnen blijven doen. Want een oudere fietser is ook een stuk kwetsbaarder

Vijftig procent meer fietsongevallen

Het aantal senioren dat ernstig letsel oploopt op de fiets is sinds 2000 met vijftig procent toegenomen. Door initiatieven als Doortrappen proberen we ouderen veiliger en zekerder te laten fietsen. Tips bij de aanschaf, je fiets laten controleren, fietslessen of activiteiten zijn daar voorbeelden van. Kortom, de oudere fietser van ‘onbewust over zijn of haar fietsgedrag’ te ontwikkelen tot ‘ambassadeur voor fietsveiligheid’.

Oudere fietser vaak niet bewust van risico

Het programma is opgezet omdat ouderen zich vaak niet bewust zijn van het risico of het vervelend vinden om beperkingen te bespreken. In de subsidieaanvraag zijn tevens lokale beleidsplannen en actiepunten uit het Sportakkoord van de gemeenten verwerkt. Denk aan thema’s als zelfredzaamheid, preventie van eenzaamheid en gezondheidsbevordering.

Fiets- of rollator-APK

Doortrappen wordt uitgevoerd door buurtsportcoaches van Team Sportservice in samenwerking met lokale partners. Het is een programma dat gekoppeld kan worden aan bestaande en huidig lopende projecten voor deze doelgroep. En verder willen we met Doortrappen ook nieuwe activiteiten opzetten. Dat zou een fietsdag kunnen zijn, een fiets- en rollator-APK of les in valpreventie.

Over Doortrappen

Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wordt uitgevoerd door Twijnstra Gudde, bureau Ideate en met medewerking van partners als VVN, VeiligheidNL, BOVAG, de Fietsersbond en provincie Noord-Holland.