HomePositieve sportcultuur

Positieve sportcultuur

Overal met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos kunnen sporten. Dat is één van de centrale ambities van het Nationaal Sportakkoord. Herealiseren én behouden van een positieve sportcultuur vraagt om actieve aandacht van alle betrokkenen in de sportvereniging. 

Team Sportservice splitst Positieve sportcultuur in twee thema’s met ieder een eigen definitie:​ 

1. Veilig Sportklimaat

Verenigingen voeren beleid om incidenten te voorkomen en waar nodig deze aan te pakken als deze zich voordoen. Het beleid is gericht op bewustwording, het voorkomen en tegengaan van onwenselijk gedrag op en rond het sportveld. Bv. het invoeren van vertrouwenscontactpersoon (VCP), verklaring omtrent gedrag (VOG) en het opstellen van gedragsregels. ​

2. Sociale veiligheid en inclusie

Het scheppen van een sociaal veilige cultuur waarin iedereen zich welkom voelt, ongeacht leeftijd, afkomst, huidskleur, seksuele voorkeur, gender en geestelijke of lichamelijke beperking. In dit thema richten we ons op alle acties in en om het sportveld om sporters met plezier een leven lang te kunnen laten sporten. Dit doen we enerzijds door bewustwording te creëren bij trainers, coaches, sporters en ouders en anderzijds door het organiseren van inspiratiesessies voor trainers.

Heb je vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met de verenigingsondersteuner via e-mail of telefonisch op 023-2055500.

Thema's>

Meer weten

Veilig Sportklimaat

Een Veilig Sportklimaat is heel breed en het is aan de vereniging om te bepalen aan…

Meer weten

Sociale veiligheid en inclusie

Is jouw vereniging al inclusief? Kan echt iedereen binnen de vereniging meedoen met sporten en bewegen,…

Meer weten

Intentieverklaring Veilig Sportklimaat

Zo ontvang jij tot 750 euro voor jouw club Spreek jouw intentie om uit om voor…

0
YOUR CART
  • No products in the cart.