HomeNieuwsSportieve oase voor studenten aan de Opaallaan

Sportieve oase voor studenten aan de Opaallaan

De tien studentenflats aan de Opaallaan in Hoofddorp lijken net een eiland. Aan drie kanten omringd door water met daaromheen bedrijven. Geen aantrekkelijke gemeenschappelijke buitentuin of dakterras waar de vijfhonderd bewoners elkaar makkelijk kunnen ontmoeten. Maar sinds maart is er één sportieve oase. Twee avonden per week kunnen jongeren gratis lessen Crossfit en Zumba doen op het naastgelegen sportveld. Dit project is het resultaat van de samenwerking tussen Team Sportservice Haarlemmermeer en welzijnsorganisatie MeerWaarde. 

Een jaar geleden verhuisde mbo-student Serap Yucedag (21) vanuit Purmerend naar een kamer aan de Opaallaan in Hoofddorp. “Ik volg de opleiding Zorg & Welzijn in Zaandam en zocht een betaalbare woonruimte. Die vond ik hier, maar ik kende er niemand.” In de lift viel haar oog op een poster van MeerWaarde over het sportproject. “‘Wil je sporten in de buurt en denk je graag mee? Neem contact op!’ Ik vond het leuk dat mijn mening werd gevraagd. Ook heb ik nooit op een sport gezeten, dus zag dit als een kans.” Serap nam contact op met Lukas Douwes, sociaal werker jeugd en meldde zich aan. Lukas: “Er volgde een brainstormsessie waarin jongeren aangaven waar ze behoefte aan hadden, zowel qua sportaanbod als locatie en tijd. Resultaat waren twee sporten die een brede groep aanspreken: Crossfit en Zumba. Het eerste is een vorm van fitness die atletiek, gewichtheffen en gymnastiek combineert. Zumba is een mix van Latin muziek en swingende dansbewegingen.”

Gratis Crossfit en Zumba om de hoek

Daphne Tervelde is coördinator bij Team Sportservice Haarlemmermeer en mede-initiator. “Het project is ontstaan vanuit het Sportakkoord van de gemeente. Doel is zoveel mogelijk mensen te laten sporten en bewegen.” Lukas vult aan. “Vanuit MeerWaarde en de gemeente waren er signalen dat eenzaamheid speelt, omdat mensen in de flats niet makkelijk met elkaar in contact komen. Jongeren volgen opleidingen in de regio en vaak speelt hun sociale leven zich af op de plek waar ze zijn opgegroeid. Maar dit is hun thuis, de plek waar ze wonen. Als er behoefte is aan emotionele ondersteuning of er zijn financiële problemen, dan moeten jongeren aankloppen bij de gemeente waar ze wonen. MeerWaarde wil in hun leefwereld aanwezig zijn, zodat ze direct bij ons terecht kunnen.” Sporten verbindt mensen. Daphne: “Een laagdrempelige toegang is daarbij belangrijk. Het mbo-college aan de overkant van de flats bood zijn kunstgrasveld aan. Top, want de helft van de jongeren ziet deze plek als ze uit hun raam kijken. Dat maakt even langskomen, kennismaken en proberen, toch een stuk makkelijker.”

Sportend je buren leren kennen

Het project begon in maart, nog in de lockdownperiode. Tijdens de eerste les regende het flink, toch ging het door. Daphne: “We wilden laten zien ‘je kunt van ons op aan.’ Vanuit Team Sportservice introduceer ik de lesgever, schets de randvoorwaarden van de lessen en probeer verbindingen tussen deelnemers te leggen. Bij Crossfit laten we mensen bijvoorbeeld in tweetallen oefeningen doen of vragen we te kiezen voor een maatje waar ze nog niet mee hebben samengewerkt. Ook heb ik een inspiratiesessie georganiseerd waarin een topsporter vertelde over zijn ervaringen in de kanosport. Op een interactieve manier is het belang van verbindingen leggen en in contact komen met anderen besproken. Nog steeds haken nieuwe mensen aan bij de sportlessen, dan is het fijn dat ook zij zich welkom voelen.” Leuk vindt Daphne het dat mensen elkaar, via de WhatsApp-groep die is aangemaakt, aanmoedigen om te komen. “Of om samen iets anders sportiefs te doen. Laatst vroeg iemand wie er mee wilde tennissen.” De opkomst per sportles varieert, maar wekelijks zijn er zo’n acht deelnemers met uitschieters naar vijftien. Serap is vaak aanwezig bij Zumba. “Die eerste les wist niemand wat ie kon verwachten. Dat schepte een band en al gauw ontstonden er gesprekken. Het leuke van Zumba vind ik de dansbewegingen, gewoon netjes, niet obsceen.”

“Iemand die je kent, spreek je makkelijker aan”

Waar Lukas eerder betrokken was bij het organiseren van spreekuren en thema-avonden over onderwerpen die spelen bij jongeren, merkte hij dat dit soort initiatieven door jongeren beperkt worden bezocht. “Die zijn direct op een probleem gericht. Bij de sportlessen is dit niet het geval. Toch voelen jongeren zich wel vrij om mij aan te spreken. Laatst nog vroeg iemand om hulp bij specifieke problemen. Die begeleid ik nu met praktische zaken. Via het sportproject wordt MeerWaarde een aanspreekpunt voor jongeren. Door simpelweg aanwezig te zijn, leren mensen je kennen en durven ze je te benaderen.”

Stormbaan, bubbel-voetbal of Harry de Hengst proberen?

Daphne is blij verrast over de trouwe opkomst. Op 24 juni organiseert ze samen met een clubje bewoners, een event om het begin van de zomerstop te markeren. “Met spectaculaire activiteiten als een opblaasbare stormbaan, Harry de Hengst en bubbel-voetbal hopen we ook jongeren te bereiken die nog niet bekend zijn met het sportproject. Via een open inschrijving kunnen mensen zich aanmelden. Wie weet kunnen we mensen verleiden daarnaast ook een lesje Crossfit of Zumba te volgen om kennis te maken. Wellicht kunnen we het sportaanbod na de zomerperiode uitbreiden, bijvoorbeeld met kickboksen.” Serap vult aan: “En het is gratis! Dat vind ik heel belangrijk, omdat ik als student niet veel te besteden heb en een bijbaantje vinden vanwege corona lastig is. Door MeerWaarde en Team Sportservice Haarlemmermeer is écht geluisterd naar wat wij aangaven bij de brainstorm. Nu kan ik toch sporten, waardoor ik even met iets anders bezig ben en ik ontmoet andere mensen. Mijn advies voor wie twijfelt: kijk niet naar anderen! Doe wat je zelf wilt. Probeer het een keer.”

Foto: Goulmy Design & Fotografie

 

 

0
YOUR CART
  • No products in the cart.