HomeNieuwsSeksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van, ook op de vereniging

Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van, ook op de vereniging

Onderstaand bericht is informatie van de Rijksoverheid over de campagne ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag’. Omdat dit ook van belang is voor alle verenigingen delen we hierbij het artikel.

18 mei 2015 lanceerde de Rijksoverheid de campagne ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de campagne staan 4 actiepunten centraal: 
•    Zorg dat vrijwilligers een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) hebben 
•    Hanteer heldere omgangsregels 
•    Stel een vertrouwenscontactpersoon aan
•    Wees zorgvuldig bij het aannemen van vrijwilligers  

Gratis VOG  
Veel organisaties laten zien dat zij inderdaad een punt maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een VOG aanvragen voor vrijwilligers is een eerste stap om binnen een organisatie preventief beleid op te zetten. Deze VOG is en blijft gratis voor vrijwilligers die werken met minderjarigen en mensen met een verstandelijke beperking, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. Wat die voorwaarden zijn, kunt u lezen op gratisvog.nl.  Toolkits  
Organisaties vinden het soms best ingewikkeld om aan de voorwaarden voor de gratis VOG te voldoen. Daarom vestigen we uw nog eens op de toolkits die hen hierbij kunnen helpen. Deze toolkits zijn samengesteld door de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), sportbrancheorganisatie NOC*NSF en CIO – Interkerkelijk Contact in Overheidszaken. Ze bevatten een overzichtelijk stappenplan dat laat zien hoe je preventief beleid op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag vormgeeft. Uw hulp is nog steeds hard nodig om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk organisaties aandacht besteden aan het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.   Wat kunt u doen?
Wellicht heeft u al actie ondernomen en iets van het lijstje hieronder uitgevoerd. Dan bent u op de goede weg! Bent u er nog niet aan toegekomen? Dan nodigen we u uit alsnog uw verenigingen te attenderen op dit belangrijke onderwerp.

Stuur uw ‘achterban’ (de besturen van de bij u aangesloten organisaties of andere contactpersonen) een e-mail met de oproep preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag hoog op de agenda te zetten. U kunt daarbij verwijzen naar de actiesite. U kunt ook gebruikmaken van e-cards om als reminder te mailen of als nieuwsbrief item te gebruiken.

Meer informatie over de campagne en al het campagnemateriaal is te vinden op www.maakereenpuntvan.nl.

Het NOC*NSF besteedt op haar website ook uitgebreid aandacht aan dit onderwerp, specifiek gericht op sportverenigingen. Lees meer

0
YOUR CART
  • No products in the cart.