HomeNieuwsOndanks protest groot bezuinigingsplan Haarlemmermeer aangenomen

Ondanks protest groot bezuinigingsplan Haarlemmermeer aangenomen

De bezuinigingen raken het maatschappelijke middenveld heel hard en hebben fatale gevolgen voor de gezondheid van de inwoners van Haarlemmermeer. Toch heeft de gemeenteraad met deze bezuinigingen ingestemd.

Team Sportservice en Topsport Haarlemmermeer organiseerden de afgelopen weken diverse acties om aandacht te vragen voor sport en bewegen en dat is landelijk niet onopgemerkt gebleven. Op 18 juni jl. zijn er pittige Kamervragen gesteld aan de Minister voor Medische Zorg Tamara van Ark. Uit de vragen blijkt grote bezorgdheid over de forse bezuinigingen op sport en bewegen die de gemeente Haarlemmermeer wil doorvoeren. 

Protest mocht niet baten

Een door Team Sportservice en Topsport Haarlemmermeer gestarte petitie is voorafgaand aan de raadsvergadering op donderdag 1 juli aangeboden aan burgemeester Marianne Schuurmans. Met deze petitie vroegen bijna 5.000 inwoners van Haarlemmermeer aan de gemeenteraad om het college van B&W terug te fluiten en tegen het bezuinigingspakket te stemmen. Desondanks is het bezuinigingspakket tijdens de raadsvergadering door de gemeenteraad aangenomen.

Raad gokt op overheidsgeld

Voorgestelde oplossingen, zoals het verhogen van de onroerendezaakbelasting (ozb), zijn door de raad afgewezen. Daarom blijven ingrijpende bezuinigingen voorlopig nodig. De gemeenteraad hoopt dat de rijksoverheid met extra geld over de brug komt om het tekort op jeugdzorg op te vangen. De situatie kan er dit najaar dan heel anders uitzien als door rijksgeld en toeristenbelasting extra geld binnenkomt. Een deel van de bezuinigingen die het college van B&W nu hebben voorgesteld zijn dan wellicht niet meer nodig.

Maandenlange onzekerheid

Er komt een periode van maandenlange onzekerheid aan voor organisaties als Team Sportservice en Topsport Haarlemmermeer. Zij moeten afwachten of de gemeente extra geld van het rijk en de toeristenbelasting binnenkrijgt. Pas als dat het geval is komend najaar, gaan de bezuinigingen op hun budget wellicht niet door. Tot die tijd raken de bezuinigingen het maatschappelijk middenveld keihard. Raadsleden krijgen daar zelf ook buikpijn van, zeggen ze, omdat het de kwetsbare inwoners raakt. Een motie om deze bezuinigingen als eerste terug te trekken, zodra er geld is, werd dan ook door de meerderheid gesteund.

Consequenties zijn fors

De bezuinigingen hebben fatale gevolgen voor de gezondheid van de inwoners van Haarlemmermeer. Zo verdwijnt betaalbaar sporten met het wegvallen van de toegankelijke activiteiten van Team Sportservice Haarlemmermeer. Ook de contributie bij verenigingen stijgt doordat de subsidie voor binnensport verdwijnt. Sportondersteuning op en rond de school eindigt en de bezuinigingen treffen de aangepast sporter ook hard. De status van Haarlemmermeer als bakermat van Nederlands sporttalent eindigt eveneens omdat talentontwikkeling en topsportklimaat volledig wordt wegbezuinigd. Waardevolle netwerken en infrastructuren die jarenlang zorgvuldig zijn opgebouwd. Doodzonde om dat nu weg te bezuinigen.

0
YOUR CART
  • No products in the cart.