HomeNieuwsNieuw statiegeldsysteem: dit moet je als sportaanbieder weten

Nieuw statiegeldsysteem: dit moet je als sportaanbieder weten

Met ingang van 1 juli 2021 wordt het statiegeldsysteem in Nederland uitgebreid. Dit heeft ook gevolgen voor  sportverenigingen en sportclubs met een eigen kantine of horeca. Zo wordt er statiegeld op kleine plastic flesjes, zogenoemde petflesjes, ingevoerd die in veel sportkantines worden verkocht.

Per 1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op deze frisdrank- en waterflessen van onder de 1 liter komt 15 cent statiegeld. De etiketten worden voorzien van nieuwe EAN-codes en een statiegeldlogo. Op deze manier is het duidelijk op welke flessen statiegeld zit. Sportorganisaties kunnen ervoor kiezen het statiegeld door te berekenen aan de consument. Hiervoor moet wel een aanpassing gedaan worden in het kassasysteem, aangezien er geen BTW berekent wordt over statiegeld.

Innamepunten

Het komt een open inleversysteem. Consumenten kunnen de kleine plastic flessen inleveren bij alle innamepunten, ongeacht waar de flessen zijn gekocht. Grote supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grote cateraars zijn straks verplicht om statiegeldflessen in te nemen. Sportverenigingen en andere sportaanbieders zijn niet verplicht om statiegeldflessen in te nemen, maar mogen zich wel aanmelden als vrijwillig innamepunt.  Aanmelden doe je op de website van Statiegeld Nederland.

  • Flessen worden verzameld in speciale zakken (3 maten). Deze zakken zijn te bestellen bij de leveranciers.
  • De zakken met bijbehorende sluitende strips zijn gratis, maar wel met statiegeld (1 euro).
  • De zakken worden ingeleverd bij de leverancier.
  • Vanaf 30 flessen per week krijgt een inzamelpunt een eigen klantnummer.
  • Vanuit Statiegeld Nederland ontvangt een inzamelpunt labels/stickers met dit klantnummer voor op de zakken.
  • Door dit label blijft in de gehele keten bekend waar de flessen vandaan komen en hoeveel een innamepunt vergoed krijgt.
  • Sportorganisaties vanaf 200 leden kunnen via Statiegeld Nederland een gratis inzamelbak bestellen waar zij de flessen in kunnen verzamelen

Wordt vrijwillig innamepunt en gebruik het statiegeld voor eigen doeleinden

Sportorganisaties zoals verenigingen of sportscholen kunnen zelf ‘vrijwillig innamepunt’ worden. Een vrijwillig innamepunt kan het statiegeld retour geven aan de consument, maar is daartoe niet verplicht. Sportverenigingen mogen de statiegeldopbrengst gebruiken om de eigen club te sponsoren. Commerciële sportaanbieders kunnen de inname doneren aan een erkend goed doel (CBF.nl) naar keuze. Dat doel wordt al opgegeven bij de registratie. Statiegeld Nederland maakt, op basis van de ontvangen statiegeldflessen, de opbrengst direct over naar het gekozen doel. Om de flessen in te kunnen leveren bij de leverancier, om een statiegeldvergoeding te ontvangen, of aan een goed doel te doneren, moet een vereniging wel aangemeld zijn als vrijwillig innamepunt. 

Gooi je oude voorraad niet weg

Sportkantines en horeca mogen hun bestaande voorraad, die voor 1 juli 2021 is in ingekocht, nog verkopen na 1 juli 2021. In dit geval zit op de ‘oude’ flessen geen statiegeldvergoeding. Je kunt de ‘oude’ flessen wel inzamelen om ervoor te zorgen dat deze niet in het milieu terecht komen. De flessen mogen samen met statiegeldflessen in dezelfde zakken worden ingeleverd.

Vragen

Heb je nog vragen, kijk dan op de site van Statiegeld Nederland of neem contact op met verenigingsondersteuner via e-mail

 

0
YOUR CART
  • No products in the cart.