HomeNieuwsBewegend op Weg stimuleert beweegvariatie bij leerlingen

Bewegend op Weg stimuleert beweegvariatie bij leerlingen

Leerlingen van CBS de Regenboog en RKBS de Bosbouwers in Hoofddorp raakten geïnspireerd door het project Bewegend op Weg: ze kozen iets vaker om de auto te laten staan om bewegend van en naar school te reizen, ook werden de step en skates vaker gebruikt. “Een mooi resultaat voor de eerste keer dat we het project draaiden”, blikt Judith Kamps van Team Sportservice terug.

Voorafgaand aan het project voerde Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) Haarlemmermeer een 0-meting uit om een beeld te krijgen van de leerlingen en hun ouders. De weken erna werd genoteerd hoe de kinderen naar school waren gekomen. Op CBS de Regenboog is een flinke stijging te zien in het meer bewegen en pakten ze, geïnspireerd door de skeelerclinic van Schaats- en Skate Vereniging Zwanenburg, ook vaker de step of skates. Bij RKBS de Bosbouwers bleef het aantal min of meer gelijk, maar toch werd ook hier gevarieerder bewogen.

Bewustwording

Beide scholen gaven aan blij te zijn met de extra bewustwording voor bewegen. Met name de projectweek zorgde voor een flitsende start. De workshop ‘pimp je fiets’, mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid, zorgt ervoor dat de kinderen met nieuwe bellen, spaakverlichting en lampjes veilig de weg op kunnen. Docent Jorn Rakers van CBS de Regenboog: “Door het dagelijkse gesprek in de klas werden de kinderen bewust van het feit dat zij ook bewegend naar school kunnen komen en hoe leuk het kan zijn je dag skatend of steppend te beginnen. Om de week ook nog feestelijk af te sluiten, fietsten wij met gepimpte fietsen door de wijk.”

Een inspiratie

Eén van de JOGG-partners is Team Sportservice Haarlemmermeer. Kamps: “We zien dus in de resultaten dat kinderen geïnspireerd raakten om op verschillende manieren naar school toe te gaan. Ons doel is het creeëren van bewustwoording. We zijn heel blij dat CBS de Regeboog al heeft aangegeven om de meetweek drie keer per jaar uit te gaan voeren en daarbij ook een projectweek te organiseren.”

Voldoende bewegen

Met Bewegend op Weg richt JOGG Haarlemmermeer zich op het creëren van bewustzijn bij ouders en kinderen van basisscholen. Kinderen moeten volgens de organisatie Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) minimaal 1 uur per dag bewegen. Voldoende bewegen is niet alleen leuk, maar zorgt er ook voor dat kinderen beter kunnen leren. Daarnaast verbetert de omgeving van de school; minder auto’s zorgen voor minder vervuiling en meer veiligheid.

Jongeren op Gezond Gewicht

Met de JOGG-aanpak richten organisaties zich op een gezonde leefstijl. Het doel is een toename van het aantal kinderen met een gezond gewicht. De lokale partners van JOGG-Haarlemmermeer zijn: Gemeente Haarlemmermeer, Team Sportservice Haarlemmermeer, GGD Kennemerland, Zorg en Zekerheid, Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer, MeerWaarde, Stichting Maatvast en Albert Heijn Toolenburg.

 

Foto: Margo Oosterveen

0
YOUR CART
  • No products in the cart.