HomeNieuwsGezond ontbijtje in het Raadhuis van Hilversum

Gezond ontbijtje in het Raadhuis van Hilversum

Voor de leerlingen van de Da Costaschool stond er vanochtend een gezond ontbijtje klaar op een wel heel bijzondere locatie. Tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt waren de leerlingen van groep 7 en 8 welkom in het Raadhuis van Hilversum. Daar werden ze ontvangen door Annette Wolthers, Wethouder Onderwijs en plaatsvervangend burgemeester.

Tijdens het ontbijt werd er samen met de kinderen gekeken naar een korte animatiefilm voor de bovenbouw over het belang van een gezond ontbijt en dagelijks voldoende beweging. Na het zien van het filmpje wilden de leerlingen uiteraard ook weten wat de Wethouder dagelijks doet aan beweging en eet voor ontbijt.

“Dagelijks pak ik de fiets vanuit mijn woning in de Hilversumse Meent naar het Raadhuis waar ik zo’n 30 minuten over doe. Ook sla ik ’s ochtends nooit een ontbijtje over.” aldus Annette Wolthers.

Daarna werd er geïnventariseerd hoeveel kinderen er in de klas überhaupt niet eens ontbijten en wat volgens hun een gezond ontbijt in zou moeten houden. Niet alleen zijn de meningen daar over verschild, ook merkt de leerkracht op dat ouders niet altijd weten wat de gezonde opties zijn.

“Er zijn inderdaad een aantal kinderen die niks eten in de ochtend, maar ook zijn er kinderen die wel ontbijten maar dan de ongezonde dingen.” Ook schrikt de leerkracht regelmatig van het soort eten dat kinderen mee naar school krijgen. “Soms zie ik als 10 uurtje zakjes snoep uit de tassen komen, dan zeg ik tegen de kinderen dat ze die thuis mogen opeten maar niet in de klas”. De school heeft de regel ingesteld om alleen ’s ochtends fruit toe te laten in de pauze, overige snacks mogen niet tijdens schooltijd opgegeten worden. “Toch hebben ouders schijnbaar moeite om zich hier aan te houden, terwijl dat juist voor opgroeiende kinderen zo belangrijk is!”

Na afloop van het ontbijt mochten de kinderen nog een kijkje nemen in de Raadzaal én kregen ze door de Wethouder een cheque uitgereikt t.w.v. 250 euro als donatie voor Stichting Het Vergeten Kind, dat dit jaar gekozen is als goed doel namens het Nationaal Schoolontbijt.

‘Neem de tijd voor je ontbijt’
Zo luidt het thema van dit Nationaal Schoolontbijt dit jaar. Afgelopen week hebben er door heel Nederland ruim een half miljoen kinderen gezond ontbeten op 2.750 basisscholen en in 250 stadhuizen. Helaas is het nog niet voor ieder kind een gewoonte om ’s ochtends op een goede manier te ontbijten. Uit onderzoek blijkt dat slechts 3% volledig volgens de Schijf van Vijf ontbijt en maar liefst 43% van de kinderen achter de tv, een laptop, tablet of smartphone ontbijt.

Voor meer informatie omtrent JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) in Hilversum kun je terecht bij Alexandra Ochsendorf, JOGG-regisseur, via 06-11421327 of aochsendorf@teamsportservice.nl.