HomeVisueel beperkt

Visueel beperkt

Sinds januari 2010 is Marjan Doets uit Oudesluis gestart met een voorlichtingsproject voor kinderen uit groep 5 t/m groep 8. Marjan heeft de ziekte van Leber. Een erfelijke oogziekte, waarvan zij niet wist dat die in haar familie voorkwam. Bij deze ziekte sterven de oogzenuwen onherstelbaar af. Binnen enkele weken was het zicht van Marjan dusdanig slecht geworden dat zij bij Visio het Loo erf in Apeldoorn terecht kwam. Bij Visio het Loo erf heeft zij geleerd om weer zelfstandig door het leven te gaan. Koken, wassen, naar de winkel gaan, sporten; ze moest het allemaal weer opnieuw leren.

Wat houdt het project in?

In een les van 1,5 uur vertelt Marjan aan de kinderen hoe ze alles heeft geleerd en hoe ze daar mee om gaat. Nadat zij haar verhaal heeft verteld, krijgen de kinderen de gelegenheid om vragen te stellen en kruipen daarna in de huid van een slechtziende/blinde.
Oefeningen zoals braille lezen, lopen met een blindenstok, ruiken en voelen staan hierbij op het programma.
Na afloop worden de opdrachten besproken en is er ruimte om vragen te stellen.
Als aansluiting op dit voorlichtingsproject kan er een ‘blindengymles’ gegeven worden. Deze kan door de docent zelf verzorgd worden. De lesbrief krijgt men dan van Marjan Doets en het benodigde materiaal kan geleend worden bij Team Sportservice.

Voorwaarden:

  • Tijd: Het voorlichtingsproject duurt 1,5 uur per klas
    (max. 2 klassen per dagdeel en bij voorkeur van: 8.45-10.15 en 10.30-12.00 uur);
  • Locatie: Voor het voorlichtingsproject is een gymzaal nodig;
  • Kosten € 50,- per dagdeel (maximaal 2 klassen).
  • Bij voorkeur een gym of kleutergymzaal beschikbaar hebben

Aanmelden

Neem contact op met Saskia Verijzer-Sleking van Team Sportservice Den Helder.