HomeJanny Bosma: ”Vitaal Nieuw Den Helder heeft twee groepen opgeleverd”

Janny Bosma: ”Vitaal Nieuw Den Helder heeft twee groepen opgeleverd”

Een hoop gelach, gerinkel van kopjes op de tafel, de dames kletsen geënthousiasmeerd door elkaar. Het is een gezellige boel na afloop van de les conditiegymnastiek. Aan een lange tafel zitten de ruim vijftien deelnemers nog even na te praten over de les die ze zojuist gehad hebben van Janny Bosma. “Dit jaar 45 jaar”, antwoordt een van de dames op de vraag hoe lang ze al meedoet aan de gymlessen bij Turnlust. “We hebben het ontzettend naar onze zin. Janny doet het zo leuk”, vult een ander aan. “En als Janny er niet is, kunnen we op Vera rekenen.” En weer klinkt er gelach uit de groep.

 

In De Draaikolk komen deze sportieve dames elke woensdagochtend bij elkaar voor een les conditiegym. Daarnaast begeleidt Janny Bosma nog twee lessen Vitaal en Fit en een uur rollatorgym. “Dat is toch zo’n leuke groep. Ik heb die zelf bedacht en opgezet. Het is zo nodig om die mensen in beweging te krijgen”, vertelt Janny. Naast de lessen die ze draait is ze sinds 2004 ook voorzitter van het hoofdbestuur van Turnlust.

‘We willen duurzamer worden’

“Ik ben op mijn vierde door mijn moeder naar kleutergym gestuurd. Nu dus al 62 jaar lid van Turnlust”, lacht de voorzitter. In 1973 bouwde Turnlust een gloednieuw onderkomen: De Draaikolk aan de Dollardlaan. “Een heel groot deel van de bouw is met vrijwilligers gedaan. En nog steeds doen we het onderhoud grotendeels zelf. Net als in een gewoon huishouden. We willen in deze tijd duurzamer worden. Ledverlichting, isoleren, waarschijnlijk zonnepanelen, dat soort zaken moeten aangepakt worden.”

Van hulpleiding tot voorzitter hoofdbestuur

Onder het hoofdbestuur van Turnlust, waar Bosma het voorzitterschap hanteert, hangen meerdere afdelingen. Badminton, koersbal, gymnastiek, biljarten, sjoelen, de fotoclub en Vitaal en Fit. Allemaal met een eigen bestuur. Janny schopte het via ‘kun jij niet helpen bij de kleutergym?’, hulpleiding, leiding en notulist tot secretaris bij het hoofdbestuur. Totdat de toenmalige voorzitter overleed. “Ik was op vakantie op Ameland toen ik het hoorde. Dat is raar hoor, dat je vanaf je vakantieverblijf met de uitvaartondernemer aan de telefoon zit.”

Lesgeven allerleukste

Maar het was niet anders en Janny Bosma nam haar verantwoordelijkheid en van de ene op de andere vervulde ze de taken van haar ‘collega’. Tussendoor hield ze zich ook nog steeds bezig met lesgeven. “Dat vind ik nog altijd het allerleukste om te doen. Mocht ik ooit stoppen in het bestuur, dan blijf ik zeker lesgeven.”

Nieuw project: Vitaal

In 2016 werd Turnlust benaderd door Team Sportservice Den Helder. “Katinka (voormalig directeur, red.) kwam bij ons met de vraag of we mee wilden doen aan een nieuw project: Vitaal Nieuw Den Helder. En of ik nog iemand wist die de cursus wilde doen. ‘Ja, ik!’ reageerde ik direct. Want ik wilde heel graag iets voor ouderen aanbieden.”

Direct kunnen starten met twee groepen

Vitaal Nieuw Den Helder was een project van twee jaar waarin binnen de wijk geprobeerd werd 65-plussers aan het sporten of bewegen te krijgen. Middels een fitheidstest waaraan niet alleen Turnlust maar ook het zwembad en bijvoorbeeld Den Koogh deelnamen, konden de ouderen kiezen waar ze aan mee wilden doen. “Daar is onze les Vitaal en Fit uit ontstaan. Voor ons was dat project dus een groot succes. We konden direct starten met twee groepen en we hebben er nu vier lopen. In totaal heeft Vitaal en Fit 75 leden.”

Meer intensief samenwerken

Voor de toekomst ziet Bosma nog veel meer kansen voor senioren. “Door meer intensief samen te werken met partijen als Mee & de Wering, Vrijwaard en Omring. Dus niet alleen een flyer neerleggen, maar tegen die mensen zeggen: ‘ik kom u ophalen en dan gaan we er samen heen.’ Je hebt dus een soort maatjes nodig. Hoeft maar een keer hoor, als ze eenmaal hier zijn geweest hou ik ze wel binnen”, lacht de sportinstructeur hartelijk. “En ik wil ook weer eens langs bij bijvoorbeeld fysiotherapeuten. ‘Als jullie nou uitbehandeld zijn, stuur ze dan naar ons.’ Maar ja, daar gaat veel tijd in zitten. Toch zie ik er absoluut heil in.”