HomeNieuwsZeven scholen in Den Helder doen mee aan Rabo AZ Foodtour 

Zeven scholen in Den Helder doen mee aan Rabo AZ Foodtour 

Honderd klassen starten met interactief lesprogramma

De Rabo AZ Foodtour bereikt dit jaar een ware mijlpaal: maar liefst 100 schoolklassen hebben zich ingeschreven voor het interactieve lesprogramma. Het programma is bedoeld voor de groepen 7 en 8 en behandelt de thema’s voedsel en gezonde voeding op leerzame en ludieke manier. De Rabo AZ Foodtour linkt deze thema’s aan het milieu, met de spelers van AZ als rolmodellen. Dinsdag 11 februari is de aftrap gegeven voor de Rabo AZ Foodtour 2020. In Den Helder doen De Dijk, De Kluft, Eben Haezerschool, De Verrekijker, ’t Tuselant en Dr. J. P. Thijsseschool mee. In Julianadorp is dat bovendien de Prinses Margrietschool.

Leerlingen worden vloggers

Tijdens de Foodtour duiken leerlingen in thema’s als gezond eten, voedselverspilling, etiketten lezen en sportvoeding. De tour bestaat uit negen lessen. De lesstof wordt met filmpjes van AZ-spelers, -trainers en voedingsdeskundigen aan de klas gepresenteerd. Vervolgens voeren de leerlingen opdrachten uit, vastgelegd in vlogs. Ze kruipen in de huid van een vlogger, maken eigen vlogs en krijgen hulp van niemand minder dan AZ-vlogger Timo Verbruggen. Met de vlogs maken tien klassen kans op een Foodclinic bij AZ. De leerlingen met de allerbeste vlog winnen de ultieme hoofdprijs: het bijwonen van een wedstrijd van AZ.

Lestijd optimaal benutten

“Een vlog maken, maakt de Foodtour voor leerlingen extra interessant. Vloggen is onder de jeugd enorm populair,” zegt Tim Kesselaar, een van de leerkrachten die deelneemt aan het project. Hij voegt daaraan toe: “De Rabo AZ Foodtour is zeker te integreren in het dagelijkse lesprogramma. Het vraagt de nodige voorbereidingstijd, planning en overzicht, maar het levert je uiteindelijk veel tijd op. Zo maken de leerlingen scripts voor de vlogs. Deze opdracht kun je combineren met andere lesstof, zoals taal, spelling en begrijpend lezen.”

Wat is nu wel en wat niet gezond?

Volgens Kesselaar maakt juist de speelse benadering van de thema’s de Rabo AZ Foodtour bijzonder: “De kinderen leren op een aantrekkelijke manier veel over voeding. Ze horen vaak welke producten ze vooral niet zouden moeten eten, maar wat is dan wél gezond? Welke gezonde voeding komt uit onze eigen streek en hoe worden deze producten geteeld? Het mooie van de Foodtour is ook de samenwerking met GreenPort. Je krijgt hierdoor de kans om met de klas een agrarisch bedrijf te bezoeken.”

Persoonlijke peptalk van AZ-spelers

Voorheen verzorgden de spelers en trainers van AZ de aftrap van de Rabo AZ Foodtour, maar deze keer is ervoor gekozen de deelnemers vlak voor de eindsprint te voorzien van een extra peptalk. Op dinsdag 24 maart bezoeken de AZ-sterren alle deelnemende scholen. “Dat bezoek van AZ heeft iets heiligs,” ervaart Tim Kesselaar. “Veel kinderen zijn groot fan van AZ of kennen iemand die in de ban is van de club. Ze kijken echt naar dat moment uit.”

De Rabo AZ Foodtour is een initiatief van Rabobanken Alkmaar e.o., Kop van Noord-Holland, West-Friesland en Zaanstreek. De banken ontwikkelden het lesprogramma in samenwerking met AZ Alkmaar en GreenPort NHN. Vorig jaar sloten ook zes gemeenten van JOGG-regio Noord-Holland en GGD Hollands Noorden zich aan. Lees meer op de site van Rabo AZ Foodtour.