HomeNieuwsWelke scholen slepen in 2021 de Gouden Kantineschaal in de wacht?

Welke scholen slepen in 2021 de Gouden Kantineschaal in de wacht?

gezonde schoolkantine

Wil jij op jouw school ook met de Gouden Schoolkantineschaal aan de slag? Natuurlijk pas als de scholen weer open gaan… Laat je dan inspireren door het Linie College die in 2020 de Gouden Schaal binnensleepte. Bekijk het filmpje.

 

Het Voedingscentrum stimuleert scholen om een gezonde schoolkantine aan te bieden. Een gezondere omgeving zorgt dat gezonde keuzes makkelijker te maken zijn. Het is een initiatief van het Voedingscentrum, maar de JOGG-regisseur, GGD en het Voedingscentrum werken samen en bespreken hoe dit het beste bereikt kan worden.

Eigenlijk heel makkelijk

Het Linie College is een van de scholen die wil bijdragen aan een gezonde ontwikkeling en leefstijl van de leerlingen. In mei 2018, 2019 en 2020 haalde de school al het themacertificaat Voeding. Daar kwam in 2020 ook nog de Gezonde Schoolkantine bij. Zo wil de middelbare school laten zien dat gezond eten eigenlijk heel gemakkelijk is.

Watertappunten in elk lokaal

Er zijn in de hele school geen snoep- of frisdrankautomaten te vinden. En in elk lokaal is een watertappunt waar leerlingen drinkwater kunnen pakken. In de kantine worden flesjes water verkocht. Je verdient een Schoolkantine Schaal wanneer je kantine zilver of goud is. Daarmee laat je aan iedereen zien wat je als school bereikt hebt en dat je voldoet aan de Richtlijnen Gezondere Kantines. In een gouden schoolkantine bestaat het aanbod uit minimaal 80% betere keuzes.

Zelf eten maken

Bijna alle leerlingen hebben één of meerdere keren in de week het praktijkvak Horeca. Tijdens deze lessen is er niet alleen aandacht aan het bereiden van voeding voor de schoolkantine, maar is er ook ruimte om zelf dingen te maken.

Schooltuin

Bij het praktijkvak Groen hoort een schooltuin, waarin de leerlingen zelf voedingsmiddelen telen. De opbrengsten hiervan worden waar mogelijk verwerkt in producten voor de kantine. Ook binnen de theorievakken wordt aandacht geschonken een gezonde voeding.

Ook ondersteuning nodig? Check de website De Gezonde Kantine van het Voedingscentrum.