HomeNieuwsWekelijkse clinic in lockdown helpt Dozy basketbal te blijven bewegen

Wekelijkse clinic in lockdown helpt Dozy basketbal te blijven bewegen

kickboksen

18 december 2020: de deuren van de sportclubs gingen dicht. En nu? Vroegen de coaches van Dozy Basketbal zich af. Want dat het van groot belang was dat de kinderen bleven sporten, stond als een paal boven water. “We zijn bij elkaar gaan zitten en hebben gekeken naar wat nog wel kan”, vertelt Kim Smit, moeder van basketbalster Pam en assistent-coach.

 

“Mijn dochter is 13 en speelt landelijk in het team ‘onder 14 jaar’. We reizen inderdaad het hele land door met haar. Nu even niet, maar normaal gesproken wel. Dus tja, wat moesten we nu voor die meiden? Dan maar buiten sporten.”

Elke week een andere clinic

Kim Smit pakte het idee met beide handen aan en dook in haar netwerk. Vanuit haar werk bij theater De Kampanje kent ze inmiddels ontzettend veel mensen. Al gauw had ze een hele lijst met namen verzameld. Allemaal clubs, verenigingen of commerciële sportaanbieders die wel een clinic van een dag wilden verzorgen. “We hebben gedanst bij Rik Niks, een voetbalclinic gevolgd, gemountainbiked bij DOK en met Team Sportservice hebben we een bootcampclinic gevolgd en Levend Stratego gespeeld. Daarbij heeft Team Sportservice verrijdbare baskets aangeschaft die wij op het plein van het Lyceum aan Zee konden gebruiken.”

Op een pleintje spelen? Dat is openbaar terrein

De coaches kregen van anderen nog wel eens te horen: ‘maar jullie kunnen toch op een pleintje spelen?’, maar zo eenvoudig is dat niet. “Dat is openbaar terrein. Je kunt niet tegen kinderen die daar komen zeggen: ‘wij gaan hier basketballen dus jullie moeten weg’. Dat was dus geen optie, daarom zijn we ook zo blij met de andere mogelijkheden.”

Ledenbestand kunnen behouden

compilatie dozy basketbalmeiden tijdens clinics in lockdown

Het initiatief werd toegejuicht. Niet alleen door de speelsters die genoten van samen sporten, nieuwe dingen ontdekken en vooral ook elkaar weer zien. “Ook ouders waren zo dankbaar. Dat zagen we eigenlijk helemaal niet aankomen”, lacht de moeder van Dozy-speelster Pam. “We kregen vaak te horen dat ze het zo bijzonder vonden dat we dit deden. Ik moet zeggen, het was ook ontzettend leuk. Ook de samenwerking met de andere partijen. En nee, we zijn geen leden verloren aan de mountainbike of de voetbal hoor. Maar we hebben ons ledenbestand wel kunnen behouden en dat is al heel wat.”

Kosten gedekt met budget uit het Sportakkoord

Al met al was het een flinke organisatie die bovendien nog best wat geld kostte. Workshopleiders betalen bijvoorbeeld. Daarvoor kon Dozy Basketbal bij het lokale Sportakkoord aankloppen. Met terugwerkende kracht vroeg Kim Smit stimuleringsbudget aan waarmee ze uit de kosten waren. “We weten nu de weg ernaartoe. Mochten we nog eens iets organiseren of hulp nodig hebben, dan zullen we zeker een beroep doen op het Sportakkoord. Ik raad het iedereen aan.”

Heb jij een idee? Benut het Sportakkoord

Meer weten over het Sportakkoord Den Helder en de mogelijkheden voor jouw club of vereniging? Neem contact op met coördinator Lydia van Noord via coordinator@sportakkoord-denhelder.nl of kijk op de site.