HomeNieuwsVan start met sportactiviteiten? Check ons stappenplan

Van start met sportactiviteiten? Check ons stappenplan

Nu kinderen en jongeren weer in teamverband en onder begeleiding in de buitenlucht mogen sporten, moeten sportverenigingen en -aanbieders zich houden aan allerlei protocollen. Volwassenen (vanaf 19 jaar) mogen vanaf 11 mei ook weer in de buitenlucht trainen. We hebben daarom een stappenplan gemaakt. Het gebruik van de website www.veiligsporten.nu is verplicht voor melding van sport- en beweeg activiteiten.

 

 1. Plan van aanpak en checklist
  De sportvereniging of- aanbieder stelt een plan van aanpak op aan de hand van de checklist die Team Sportservice ontwikkeld heeft. Daarnaast vind je meer informatie over het coronavirus en de sport op de website van het NOC*NSF.
  Als het plan gereed is, dien je dit in bij de gemeente via Cynthia van der Horst, beleidsadviseur onderwijs en sport.
  Uitbreiden naar volwassenen? Verenigingen of aanbieders die al eerder een plan ingediend hebben voor de jeugd en en dit willen uitbreiden naar volwassenen op dezelfde locatie melden dit bij de gemeente.
  Uitbreiden naar andere locatie? Verenigingen of aanbieders die al eerder een plan hebben ingediend voor de jeugd en dit willen uitbreiden voor volwassenen op een andere locatie breiden hun plan uit en sturen dit naar de gemeente voor toestemming.
  Hoeveel mensen mogen meedoen? Voor groepsgrootte geldt geen maximum, tenzij het protocol van de sportbond anders voorschrijft. Leidend is dat de activiteit veilig kan worden uitgevoerd met inachtneming van de 1,5 meter.
 2. Maak een account aan op veiligsporten.nu
  Maak na controle en goedkeuring van het plan door de gemeente een account aan op het platform veiligsporten.nu Op dit platform moeten alle activiteiten, trainingen en lessen vermeld worden.
 3. Activiteit aanmelden op veiligsporten.nu
  Het account is gereed, je kunt verder met het aanmelden van de activiteiten. Het platform is primair in het leven geroepen om invulling te geven aan de oproep van de overheid om juist ook niet-leden aan te spreken. Dit is natuurlijk een mooie kans om nieuwe leden aan te trekken. Zijn er gegronde redenen om alleen eigen leden aan te spreken (en de gemeente geeft hier goedkeuring voor), vermeld dit dan duidelijk in de titel van je activiteit. Benoem dit in de omschrijving van de activiteit en ook nog eens bij het veld ‘bijzonderheden’. Plaats bij de activiteit naast het logo ook een leuke en uitnodigende foto. Heb je geen foto, dan plaatst de beheerder van het platform een stockfoto. Het kan zijn dat die niet altijd overeenkomt met de activiteit. Je kunt eenmalige activiteiten of een reeks van activiteiten aanmelden. Vermeld ook duidelijk de locatie waar de activiteit plaats vindt. De uitleg wijst voor zich.
 4. Aanmelden deelnemers
  Het is voor niet-leden verplicht om zich aan te melden via veiligsporten.nu. De registratie van deelnemers is van belang, zodat de vereniging of aanbieder bij een eventuele besmetting direct contact kan zoeken met de deelnemers. Leden hoeven zich niet aan te melden, mits de trainer of instructeur een presentielijst bijhoudt die opvraagbaar is op het moment dat dit noodzakelijk is.
  Als sportvereniging of -aanbieder kun je via het platform tevens volgen hoeveel deelnemers zich aangemeld hebben.
 5. COVID-19 test voor jeugdtrainers
  GGD Hollands Noorden heeft een teststraat ingericht waarin jeugdtrainers zich kunnen laten testen op COVID-19 wanneer zij minimaal 24 uur symptomen hebben (hoesten, neusverkoudheid, koorts of een combinatie hiervan). De jeugdtrainer meldt zich eerst bij de huisarts. Deze bepaalt of de trainer in aanmerking komt voor een test en verzorgt de aanmelding ervan. De teststraat is te vinden op de ijsbaan De Meent in Alkmaar. Klik hier voor meer informatie over van de teststraat van de GGD.