HomeNieuwsIn gesprek bij Doet & Ontmoet over fietsles, testen en meer

In gesprek bij Doet & Ontmoet over fietsles, testen en meer

Afgelopen weken en de komende tijd mogen we steeds op bezoek bij de Doet & Ontmoet-groepen van Wonen Plus Welzijn. Informele koffiemomenten, waar regelmatig een gastspreker langskomt om een interessant onderwerp aan te snijden. Wij spreken over ons project Doortrappen.

 

De reacties op ons verhaal zijn uiteenlopend. Een aantal heeft moeite met op- en afstappen, maar de meesten zijn vooral angstig als ze ingehaald worden door grote groepen, vaak snelle fietsers. “Het geeft onrust waardoor er meer ongelukken kunnen gebeuren”, aldus een van de aanwezigen.

De driewielfiets moet nog wat aan zijn imago doen, zo bleek meerdere keren. “Daar ben ik nog veel te jong voor”, lachte een dame.

Hinder op kruispunten

In Den Helder waren we te gast bij de beweeggroepen van Peter Asselman en de Doet & Ontmoet-wandelgroep in de Verbinding (Julianadorp). Vooral in Den Helder wordt veel hinder ervaren op bepaalde plekken. Denk aan het kruispunt bij het Ravelijncenter in de Schooten. De Nieuwediepers hebben behoefte aan fietslessen, testen en advies over onder andere de driewielfiets en e-bike. Verder kwam naar voren dat het gewicht van de e-bike soms nog een punt is. “Je moet wel de kracht hebben om je fiets te houden bij het op- en afstappen.” En een spiegel op je fiets. “Dat zou verplicht moeten zijn!”, was de reactie van de deelnemers.

Behoefte aan testen en fietslessen

In Julianadorp was last van drukte in het verkeer. Niet alleen wielrenners, ook scholieren. Een dame brak een lans voor de driewieler: “Ik vind het een fijne fiets.” Het leidde uiteindelijk, na wat overredingskracht, tot een positieve twijfel bij een andere vrouw, die echt angst had voor op- en afstappen. Uiteraard kunnen wij daarin helpen en faciliteren. Denk aan testen en fietslessen.

En als afsluiter was er een helder betoog van een van de heren. “Je kunt wel commentaar op je medeverkeersgebruikers hebben, maar ga eerst eens bij jezelf te rade of je alles zo goed aanpakt in het verkeer.”