HomeNieuwsHart van Nederland filmt Daily Mile op Thijsseschool

Hart van Nederland filmt Daily Mile op Thijsseschool

Kinderen van zes scholen in Den Helder lopen bijna dagelijks een paar rondjes om de school of door de wijk. Zo beginnen ze de schooldag fris, opgeruimd en energiek. Een van de scholen die meedoet aan deze zogenaamde Daily Mile is de Jac. P. Thijsseschool aan de Stakman Bossestraat. Het tv-programma Hart van Nederland was zo nieuwsgierig, dat een verslaggeefster met cameraman naar het hoge noorden afreisde om er een nieuwsitem aan te wijden.

 

Team Sportservice-medewerker Tanja Ites is JOGG-regisseur in Den Helder en aanjager van de Daily Mile. “Elk kind kan rennen of wandelen. Je kunt het helemaal aanpassen aan jouw school. Sommige lopen de Daily Mile alleen op dagen dat er geen gymles gegeven wordt, andere elke dag van de week.” Zo ook de Thijsseschool. Directeur Wietske Darphorn: “We zijn blij dat Team Sportservice ermee kwam. We merken dat de leerlingen veel energieker zijn na dat rondje rennen of wandelen. En het is makkelijk in te passen. Het kost je niks.”

Trots zeggen ze dat ze met de konijnen mee kunnen

De Thijsseschool heeft gekozen voor drie groepen: de hazen, de konijnen en de turtles. Hazen rennen het hardst, konijnen passen het tempo wat aan en wie wil wandelen, sluit aan bij de turtles, de schildpadden. “Hoewel het absoluut geen wedstrijd is merk je toch een kleine competitiestrijd. En zijn kinderen trots als ze zeggen dat ze meegelopen hebben met de konijnen als ze eerst bij de turtles liepen”, weet Tanja Ites. “Het vervangt natuurlijk niet het bewegingsonderwijs. Je moet het zien als een mooie aanvulling.”

Je kiest je eigen niveau

Ook leerkracht Martine is blij met het dagelijkse rondje aan het begin van de dag. “Kinderen kiezen hun eigen niveau. En je merkt dat de groep die het tot het einde volhoudt steeds groter wordt. Hun conditie neemt ook toe. Dan zijn ze trots op zichzelf, dat is mooi om te zien.”

Kleuters moet je uitdagen

De allerkleinsten uit groep 1 en 2 rennen een rondje over het schoolplein. Juf Carma heeft het handig aangepakt. “Kleuters moet je een beetje uitdagen door er een spelelement aan te verbinden. Ze rennen langs mij, halen een pittenzakje op, dat ze aan de andere kant van het plein in een van de twee kratten.”

Hoe was het met bewegen in corona?

Hart van Nederland was ook vooral benieuwd naar het effect van de coronatijd op de kinderen. “Hebben jullie gemerkt dat kinderen minder bewogen toen ze niet naar school mochten?”, vroeg de verslaggeefster aan Wietske. “Jazeker. Niet iedereen natuurlijk. Maar er zijn wel kinderen van wie de conditie minder was. Maar je ziet nu dat die weer toeneemt. Dus het is goed dat we elke dag dat rondje rennen.”

Bekijk de uitzending

De uitzending was maandag 21 september om 17.50 uur te zien bij SBS6.

Wil je meer weten over de Daily Mile? Of een gesprek op jouw school? Neem contact op met Tanja Ites via tites@teamsportservice.nl.