HomeNieuws‘De sfeer, het weer, de fietsers, het was in één woord fantastisch’

‘De sfeer, het weer, de fietsers, het was in één woord fantastisch’

Fiets en Ontdekdag 10 september 2022

“Oh wat fijn, nu hoef ik niet meer over mijn schouder te kijken om te zien wat er achter me gebeurt.” “Ik voel me een stuk veiliger.” Twee van de vele positieve reacties op de gratis fietsspiegel die de deelnemers gemonteerd kregen tijdens de Fiets- en Ontdekdag. Maar liefst 36 fietsers deden mee. We verzorgen meerdere tochten door duin, stad en natuur. Deze keer viel de tocht samen met Open Monumentendag.

 

Een uitgelezen kans om de deelnemers ook een kijkje binnen te gunnen in zes open monumenten. Zo kregen ze de mogelijkheid om eens ín het Carillon te kijken in plaats van er alleen naar te luisteren. Voelden ze even hoe het geweest moet zijn om in een bunker te schuilen tijdens de oorlog en proefden ze de sfeer op marineschip Bonaire.

Gelijk even je haar goed doen

De tocht begon om 10 uur eerst met de montage van een gratis fietsspiegel. De landelijke actie Spiegeltje, Spiegeltje sloeg goed aan bij de deelnemers aan de fietsdag. De spiegel zorgt ervoor dat je je hoofd niet hoeft te draaien en de kans loopt dat je per ongeluk je stuur meeneemt in je beweging. “En je kunt even je lippen bijwerken en je haar goed doen”, grapte buurtsportcoach Jessica Glasbergen tegen een van de dames.

Fiets en ontdekdag

Buurtsportcoach Jessica: “Je kunt er ook je lippen even in bijwerken.”

‘We waren met zoveel, we moesten ons opsplitsen’

Om 11 uur wenste de kersverse wethouder sport Fotiqui Camara de deelnemers een mooie dag toe, waarna ze op de pedalen stapten. “We hebben de groep wel in tweeën moeten splitsen, want we waren met zoveel. Ik had 26 aanmeldingen, maar op de dag zelf kreeg ik nog telefoontjes en waren er een paar deelnemers die ter plekke aansloten”, vertelt Marijke de Wijs van Team Sportservice, die bovendien gecertificeerd fietsdocent is.

Monumenten kijken en lunchen in het park

De sfeer, het weer, de fietsers, het was in een woord fantastisch, laat ze weten. “Het waren allemaal enthousiaste mensen. We kregen heel veel complimenten, waar we natuurlijk ontzettend blij van worden.” Onderweg stopten de fietsers bij drie monumenten en rond het middaguur streken ze neer in het Timorpark waar een lunch stond te wachten.

Fiets en Ontdekdag

Klik op de foto voor een vergroting

Nieuwe mensen leren kennen

En daarna voldaan verder voor de tweede ronde waarbij nog drie monumentenstops op de route lagen. Marijke en de deelnemers kijken terug op een prachtige fietsdag: “We hebben echt genoten. En ook nog wat nieuwe mensen leren kennen”, was een van de reacties.

En… op naar de volgende

Voor vrijdag 30 september staat er weer een Fiets- en Ontdekdag op de kalender. Deze keer door de gemeente Schagen waar we kleine dorpen aandoen.

Fiets en Ontdekdag

Klik op de foto voor een vergroting

Fiets en Ontdekdag

Klik op de foto voor een vergroting