HomeNieuwsIn gesprek met de coach: schijnwerper op Gecombineerde Leefstijlinterventie

In gesprek met de coach: schijnwerper op Gecombineerde Leefstijlinterventie

Jessica Glasbergen

Hoe zorg je er voor dat inwoners echt voor de lange duur leren hoe ze gezond door het leven kunnen gaan? Daarvoor bestaat de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Een langdurig traject waarin je in hele kleine stapjes leert om aanpassingen te maken in je eet- en beweegpatroon. De leefstijlinterventie bestaat nog niet zo lang en maakt onderdeel uit van het Preventieakkoord. Jessica Glasbergen van Team Sportservice is sinds april 2022 coach voor de Noordkop.

 

Dat betekent dat ze de spin in het web is. Ze voert gesprekken met aanbieders van de GLI. Daar zijn er momenteel drie van in Den Helder. “Belangrijk is dat zij elkaar kennen en weten te vinden. Wie zijn ze, wat bieden ze? Waar liggen knelpunten? Dat is wat ik onderzoek. Omdat het nog redelijk nieuw is, is er nog wel wat te winnen op de bekendheid. Daar focus ik me ook op. Ik wil bijvoorbeeld bij huisartsen langsgaan om uit te leggen wat GLI inhoudt. Want zij zijn degenen die kunnen doorverwijzen.”

Om de week in een wijksteunpunt

Daarnaast is Jessica Glasbergen of een van haar collega’s om de paar weken te vinden in een van de wijksteunpunten in Den Helder en Julianadorp. “Ik voer gesprekken en beantwoord vragen. Doorverwijzen mag ik niet, dat doet de huisarts. Maar ik kan mensen wel attenderen op het aanbod van de leefstijlcoaches. Dat je gecoacht wordt op het gebied van gedragsverandering. Waar wil je heen, hoe kom je daar? Informeren, het belang van bewegen. Wat is de beweegnorm en welke vormen zijn er?”, somt de GLI-coach op.

‘Ik ken het complete sportaanbod’

In haar rol van buurtsportcoach kan ze bovendien actief een aandeel leveren in de sessies. “Een van de bijeenkomsten is helemaal gewijd aan bewegen. Ik heb het reguliere sportaanbod vanuit mijn werk bij Team Sportservice helder in beeld. Samen kunnen we kijken naar welk regulier aanbod iemand kan doorstromen. Stel we komen erachter dat iemand op judo wil, dan weet ik heel makkelijk de weg te vinden naar de club omdat ik zo’n beetje alle sportaanbieders wel ken in Den Helder. En anders een van mijn collega’s wel.”

Bewegen integreren

Om ook daadwerkelijk te bewegen heeft Jessica met haar collega en bewegingsagoog Marijke de Wijs een laagdrempelige activiteit opgezet. Geen Drempel te Hoog is een wandelprogramma van een aantal weken voor mensen die een gezonder gewicht nastreven. “Ik kreeg die vraag van de GLI-aanbieders. Dus ik ben gaan denken en zo kwamen we samen op dit idee. Tijdens de wandelingen gaan we het gesprek met de deelnemers aan. En kijken we waar diegene uiteindelijk bijvoorbeeld naartoe door zou kunnen stromen. En wat ik ook graag wil, is een website opzetten met de complete informatie en waar alle GLI-partners op te vinden zijn.”

Meer weten? Neem contact op

Wil je meer weten over de Gezonde Leefstijlinterventie? Als inwoner of als professional? Stuur dan een mail naar Jessica Glasbergen: jglasbergen@teamsportservice.nl. De GLI-behandeling wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Om in aanmerking te komen voor het traject moet je voldoen aan een aantal eisen: een BMI vanaf 25 én een verhoogd risico op een of meer ziekten die met overgewicht samenhangen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Of mensen met een BMI vanaf 30. De huisarts stelt vast of iemand in aanmerking komt.