HomeNieuwsDe hele zomer bewegen met Team Sportservice

De hele zomer bewegen met Team Sportservice

Door: Arjen Vos. Hoewel de mogelijkheden om te bewegen in Aalsmeer en Kudelstaart ongekend groot zijn, is er nog een wereld te winnen als het gaat om het aantal mensen dat sport. Team Sportservice Aalsmeer zet zich deze zomer in om mensen actief te krijgen. Onder meer door het organiseren van bootcamps in de buitenlucht waar iedereen kosteloos aan mee kan doen.

Een van de bij Team Sportservice werkzame buurtsportcoaches is René Romeijn. Bekend als voormalig handbaltrainer is hij ook enthousiast als het gaat om sporten in het algemeen. De welbekende gezonde geest en het gezonde lichaam gaan wat hem betreft hand in hand.

Drempels wegnemen

René is elke dinsdagmorgen vanaf half negen te vinden op het basketbalveldje aan de Dreef naast basisschool Triade en Buurthuis Hornmeer. De sportfaciliteiten op dit nieuwe gedeelte van het Hornmeerpark zijn ongekend groot en moeten menig sporthart sneller doen kloppen. Dat van René in elk geval wel.  Terwijl hij wat sport- en spelmateriaal klaar legt, vertelt hij wat de achterliggende gedachte is van het uurtje sporttraining wat hij hier gaat geven: “We willen het deelnemen aan sport in Aalsmeer zo laagdrempelig mogelijk maken. Vaak horen we van mensen dat ze om uiteenlopende redenen niet naar een sportschool gaan. Dat kan zijn omdat ze zich daar niet plezierig voelen of omdat de financiën het niet toelaten.” Door direct nadat de schoolbel is gegaan vlak naast de school sportles aan te bieden, hoopt Team Sportservice die drempels weg te nemen.

Warming up

In totaal verschijnen er deze dag zeven in sportkledij gestoken dames. Allemaal hebben ze net hun kinderen aan de schooljuf toevertrouwd en stralen uit veel zin te hebben in een uurtje ‘buffelen’. De les begint onder begeleiding van een uptempo beat uit de luidspreker met een eenvoudige warming-up waarbij er op het asfalt heen en weer gehuppeld wordt, met de armen gezwaaid en afgerond met een serie korte vinnige passen door de ‘ladder’. Opgewarmd zijn de dames al snel, geholpen door de al vroeg brandende ochtendzon.

Nieuwsgierig

Ondertussen haalt René materialen als medicijnballen, halters en elastiek tevoorschijn die een bijdrage moeten leveren aan meer spierkracht. Langsfietsende mensen kijken nieuwsgierig toe wat er allemaal gebeurt op het plein. “Wanneer kom je ook een keertje meedoen?” roept René een hem bekende passant toe, “Ik heb vanavond al een sportuurtje maar het lijkt me leuk,” klinkt het terug. “Dat is ook het mooie van in de buitenlucht bezig zijn,” aldus René, “veel mensen zien ons bezig en zullen er hopelijk over nadenken om ook een keer aan te haken.”

Enthousiasme

Dat is niet het enige wat Team Sportservice Aalsmeer bij de scholen doet. De medewerkers van Team Aalsmeer zorgen er in hun rol als beweegcoach voor dat kinderen in de middagpauze genoeg beweging krijgen. “Steeds meer basisscholen hebben een continurooster en vragen ons te helpen met de opvang tijdens de lunch,” aldus René, “natuurlijk zijn er kinderen die zelf spelletjes kunnen verzinnen maar doordat we het aanbieden en zelf als begeleider deelnemen, is het enthousiasme om te bewegen groter.”

Zombies

Gewerkt wordt met een beproefde beweegmethode (Athletic Skills Model) waarbij de kinderen kennis maken met allerlei beweegvormen. “Dit zorgt ervoor dat kinderen beter weten wat er allemaal mogelijk is, ook als ze om welke reden ook van huis uit niet gestimuleerd worden om te sporten.” De aantrekkelijkheid zit hem volgens René vooral in nieuwe spelvormen die de kinderen niet kennen. “Zo hebben we bijvoorbeeld het zombiespel wat ze helemaal geweldig vinden. Een soort tikkertje maar dan met lampjes. Ontwikkeld tijdens corona toen we nog afstand moesten bewaren. Als je op anderhalve meter afstand van iemand bent, gaat het lampje branden, verander je in een zombie en ben je ook een tikker.”

Volg het aanbod van Team Sportservice op de website van aalsmeeractief.nl