HomeNieuwsBewegen(d) leren is beter presteren

Bewegen(d) leren is beter presteren

300 leerkrachten enthousiast over “Bewegen(d) leren is beter presteren” 

 

Woensdag 4 oktober beleefden 300 leerkrachten uit het primair- en voortgezet onderwijs en pedagogische medewerkers uit de kinderopvang een inspirerende middag in het Crown Theater. De deelnemers hebben deze middag inspiratie opgedaan om door middel van sport en bewegen de leerprestaties van leerlingen te verbeteren. De middag werd afgetrapt met presentaties van de hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, bekend van “De Wereld Draait Door” en de voormalige topschaatser Erben Wennemars, die nu ambassadeur is van The Daily Mile.

Naast de theorie wilden de leerkrachten natuurlijk ook praktische handvatten om op school toe te kunnen passen. Voor dat doel waren er acht workshops voorbereid met als onderwerpen: Braingym, Van schoolplein naar beweegplein, Beweging in de klas, Rekenbootcamp, Spellingsbootcamp, De Daily Mile, De Gezonde basisschool van de toekomst en Mindfulness. De bezoekers konden daarnaast de informatiemarkt bezoeken en zich laten informeren door Team Sportservice Aalsmeer, de GGD, Zorg & Zekerheid, het Jeugdsportfonds en JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht).

Professor Erik Scherder is een autoriteit op het gebied van de werking van het brein. Scherder bleek daarnaast een geweldige presentator die zijn publiek een uur lang wist te boeien. Zijn boodschap is dat bij mensen die regelmatig bewegen meer bloedvaten worden aangemaakt in het brein waardoor zij vier tot vijf jaar langer beschermd zijn tegen ouderdomsziekten. Voor de leerkrachten was het interessant om te horen dat regelmatig bewegen tijdens een schooldag vooral effect heeft op het brein van de kinderen die niet zo goed presteren. Ook op het brein van de kinderen die goed presteren heeft regelmatig bewegen effect op hun leerprestaties en welbevinden.

Ook de boodschap van Erben Wennemars, Ambassadeur van The Daily Mile, was duidelijk: alle leerkrachten moeten gewoon gaan beginnen om hun leerlingen meer te laten bewegen. Excuses om dat niet doen, ziet hij niet want ‘als je erin gelooft dan vind je altijd een weg’, aldus Wennemars. Inmiddels doen ruim 170 scholen in Nederland mee met The Daily Mile.

Deze Aalsmeerse onderwijsmiddag “Bewegen(d) leren is beter Presteren” is door de drie schoolbesturen (Jong Leren, Stichting Auro en Stichting Katholiek Onderwijs Aalsmeer), de gemeente Aalsmeer en Team Sportservice gezamenlijk georganiseerd. Bijna alle Aalsmeerse leerkrachten waren aanwezig. Wethouder onderwijs Gertjan van der Hoeven: “Mijn complimenten aan alle mensen die deze prachtige middag mogelijk hebben gemaakt. Een goed initiatief van de drie schoolbesturen dat de gemeente natuurlijk heeft ondersteund. Ik hoop van harte dat Aalsmeerse scholen hiermee aan de slag gaan. “